Afgelopen dinsdag stond de tweede competitiewedstrijd van 2020 op het programma voor de heren van Steevast tegen de twee plaatsen hoger geklasseerde ploeg van v.c. Joure.

In de eerste wedstrijd tegen Joure liep Steevast tegen een 4-0 nederlaag aan waarbij zowel de tweede als de derde set met een minimaal verschil van 2 punten werd als gevolg van twee dubieuze beslissingen van de arbiters. De heren van Steevast waren hierom gebrand om in de thuiswedstrijd dit verlies recht te zetten.

Trainer/coach Peter van der Mark kon beschikken over zijn voltallige selectie, met de kanttekening dat Christiaan de Haan en Hauke Lokkers niet wedstrijdfit waren door ziekte in de afgelopen weken en zowel Ronald Berghuijs als Arjen Boerma in de afgelopen periode trainingsuren hadden gemist. Bovenstaande resulteerde in een basisopstelling met Frith Fiege als spelverdeler, Roland Kielema als diagonaalspeler, Ferry Schooneman en Gerjan Miggels als mid-aanvallers en Andries Wagter en Ralf Stam als passer-lopers.

Steevast begon de eerste set voorzichtig. Dit resulteerde in weinig overtuiging en ietwat afwachtend volleybal. Ook v.c. Joure kon in de eerste set nog geen vuist maken en zodoende liep de eerste set gelijk op. Steevast had de passing en het overzicht net wat beter onder controle dan de friezen waardoor de ploeg van Van der Mark voorzichtig een paar punten voorsprong wist op te bouwen. Met name de tactisch geplaatste ballen van de Steenwijkers zorgden voor directe punten doordat de mannen uit Joure verdedigend hier niet op wisten te anticiperen. Met de paar punten voorsprong, begon het geloof van de Steenwijkers te groeien en werd hiermee de voorsprong verder uitgebouwd. Zowel Kielema als Miggels wisten aanvallend geregeld te scoren en Stam wist op zijn beurt met zijn lastige opslag een paar punten op rij binnen te halen. Het verschil in kwaliteit van passing en houden van overzicht zorgen voor de winst in de eerste set door de Steenwijkers met 25-18

Van der Mark voerde aan het begin van de tweede set geen wijzigingen door en het initiatief lag opnieuw bij de Steenwijkers. Het verschil zou in de tweede set echter niet zo groot worden als in het eerste bedrijf, wat vooral te maken had met een minder goede verzorging van de Steenwijkse passing. Toch kon de ploeg uit Steenwijk zonder al te veel moeite het hoofd koel houden en naast zelf te scoren, ook de fouten te beperken waardoor ook de tweede set met winst kon worden afgesloten door Steevast (25-22)

Aan het begin van de derde set wisselde Van der Mark zijn aanvoerder Kielema vanuit de diagonaal positie om met Wagter in de passer-loper positie om zodoende meer stabiliteit in de passing te creëren.  Het resultaat was een meer gecontroleerde passing, maar helaas ook meer onrust in het veld door de veranderde posities. Vanaf het begin van de set liep Steevast hierdoor achter de feiten aan en stond er een 0-5 achterstand op het scorebord. De ploeg uit Joure besefte zich ter dege dat dit het laatste moment was om de wedstrijd te doen kantelen en nog met winst terug te reizen naar Friesland. De verdediging van de Friezen werd stabieler en de set-ups werden een tempo sneller gespeeld waardoor de aanvallers beter in stelling konden worden gebracht. Steevast had moeite om hierop te schakelen waardoor de mannen uit Joure op voorsprong bleven. Halverwege de set kon Steevast zichzelf langzaam herpakken, maar het duurde tot aan het einde van de set voordat Steevast op gelijke hoogte wist te komen, wat uiteindelijk resulteerde in een 22-22 gelijke stand. Het beloofde een spannend einde van de derde set te worden. Geen van beide ploegen maakte veel fouten waardoor het aankwam op slim en overtuigend spelen. Hierin bleken de Steenwijkers beter dan de Friezen waardoor Steevast toch ook de derde set naar zich toe kon trekken met 26-24.

Hiermee was de winst voor de Steenwijkers binnen en werd de laatste set een formaliteit. Niet geheel terecht, omdat het winnen van ook de vierde set een extra punt en een rondje van de trainer/coach op had kunnen leveren. Deze twee redenen bleken onvoldoende motivatie om ook de laatste set binnen te slepen en gedurende de hele set hadden de Steenwijkers geen antwoord op het spel van de mannen uit Joure. Zowel de time-outs als de wisselspelers werden benut, maar geen van dit alles kon het verschil maken. Steevast verloor de laatste set met 15-25.

Al met al een prima resultaat volgens Van der Mark. “Natuurlijk was het allemaal wat rommelig en had het overtuigender gekund, maar gezien de omstandigheden (ziekte en afwezigheid in de afgelopen periode) mogen we niet klagen met deze uitslag.”

Zaterdag 8 februari staat de derby tegen Van Dorsten Makelaars/MAZ heren 1 uit Meppel op het programma. De wedstrijd zal om 15.00 gespeeld worden in sporthal Koedijkslanden aan de Zuiderlaan in Meppel.

Steevast heren 1 uit op revanche tegen v.c. Joure