Zaterdag 16 december stond met de laatste wedstrijd van 2017 een echte kraker op het programma voor Steevast MB1, namelijk tegen koploper Joure. Bij winst in een 4-setter zou de strijd om het kampioenschap weer helemaal open liggen. Helaas eindigde de wedstrijd in een 3-2 verlies voor Steevast. Hieronder volgt het verslag.

Vandaag waren coach Gerard van der Burg en de speelsters Ellen Veldkamp en Emma Zoer afwezig.

Coach Robin van Zanten begon de eerste set met Marieke de Vries, Lieke Wellenberg, Julia Rigterink, Annike van Dam, Daantje van der Staay en Mirthe van Veen. Nadat de eerste 6 punten gelijk op gingen werd de wedstrijd opengebroken door een geweldige serviceserie van Julia met als resultaat een time-out van de tegenstander op 4-8. Op 11-15 kwam Lieke Wellenberg aan serve en zij wist met haar service de tegenstander dusdanig onder druk te zetten dat de coach van Joure haar 2e time-out moest gebruiken bij 11-18. Ondanks wat onrust in de pass bleven de meiden hun voorsprong vasthouden door goed oplossend werk. De afstemming tussen aMirthe en spelverdeelster Marieke resulteerde in een reeks zeer mooie aanvallen. Door het sterk passen van Joure werden er weinig punten meer gescoord en moest coach Van Zanten zijn 2e time-out benutten bij een stand van 23-22. Dit deed hij met succes, de service ging uit! Toen Joure op een stand van 24-24 scoorde met een onderhandse service, waren de meiden wakker. Na een heerlijke aanval van Lieke en een wegketsende service van Marieke, werd er uit geslagen. 26-26. Deze set werd door keihard te knokken uiteindelijk nog binnengesleept door Steevast: 26-28!

In de tweede set wilde Van Zanten hetzelfde goede spel graag terug zien. Hij wisselde Annike voor Stella Aalberts. Joure mocht deze set beginnen met serveren en de meiden stonden meteen onder druk door de harde service van Joure. Marieke de Vries verdeelde haar spel goed waardoor beide aanvallers, Daantje en Mirthe, goed konden aanvallen. Steevast kwam er wel lastig doorheen en dus bleef het gelijk opgaan tot 11-11, waarna Joure een stukje uitliep tot 14-11 door een aantal goede aanvallen. Maar de dames van Steevast bleven vechten als leeuwen en kwamen weer terug tot 14-14. Hierna slopen er weer kleine foutjes in bij Steevast en bij 19-15 vroeg Van Zanten een time-out aan om zijn team weer op scherp te zetten. De sterke midaanval van Joure wist er goed doorheen te komen, maar de meiden bleven knokken en probeerden zich weer in de wedstrijd te vechten. Ze reduceerden hun achterstand van 6 punten tot 2. Joure kwam toch op setpoint met 24-21, dus greep Van Zanten zijn kans en zette zijn ploeg nog eenmaal op scherp met een time-out. Tevergeefs, de set werd verloren met 25-21.

In de derde set wilden de meiden zich weer herpakken. Tess Westerhof kwam er in voor Mirthe. De meiden leken met 6-3 onder druk te staan, maar door goed passen van Tess, kwamen ze hieronder vandaan en kon Julia ze weer terug serveren in de wedstrijd tot 6-7. De fouten werden nu gemaakt aan de kant van Joure. Ook na een time-out bleef Joure slordig spelen en dus kon Stella doordrukken met haar service tot 7-15. Joure bleef cadeautjes geven en Steevast bleef er in de rallypass toch moeilijk doorkomen. Tot het moment dat de servicedruk van Joure weer om de hoek kwam kijken. Joure bleef doorzetten en vocht zich ook na een time-out van Van Zanten weer terug in de set. Het werd slordiger aan de kant van Steevast en dus haalde Van Zanten bij 20-20 Tess eruit voor Mirthe om weer in het spel te komen en dat werkte: 20-22, en dus vroeg Joure haar 2e time-out aan. Steevast knokte en knokte en kwam op set-point: 21-24. Tess kwam er weer in voor Mirthe om aan het net haar kracht te laten zien en ze besliste uiteindelijk de set: 21-25!

De vierde set kwamen Annike en Mirthe weer in het veld. Steevast begon de set met een achterstand van 3 á 4 punten, kwamen ze er weer vlak naast tot 7-6. Ondanks dat er goed gepasst werd liep Joure weer uit naar 10-6. Hierna lieten de meiden hun klasse weer zien. De coach van Joure had bij 10-8 een time-out nodig en bracht ook nog een wissel in de pass. Steevast vond desondanks de aansluiting dankzij de goede service van Julia en ging erop en erover tot 10-11. Joure kwam meteen weer aan de leiding door een sterke service en buitenaanval. Bij 15-11 was coach van Zanten het zat en vroeg een time-out aan. Steevast bleef erg slordig en maakte onnodige fouten. Joure liep hierdoor uit naar 19-11. Na een nieuwe time-out werkten de meiden voor alle punten en pakten de service terug. Ondanks twee perfecte prikballetjes van Annike bleef Joure uitlopen en kwamen ze bij 24-14 op set-point. Tess Westerhof kwam er aan het net nog in om de aanval van Joure met haar lengte af te stoppen. Door een sterke aanval van Daantje en 3 aces van Annike kwamen ze nog terug. Het mocht niet baten: eindstand: 25-17.

Bij 2-2 in sets moesten de meiden een allesbeslissende vijfde set ingaan, dit alweer voor de 2e keer dit seizoen. Coach van Zanten begon met dezelfde 6 als in de eerste set om weer datzelfde goede spel terug te zien. Steevast begon met een 1-0 voorsprong door een bekeken prikballetje van Annike. Nadat de punten heen en weer gingen, kwam er een gelijke stand op het bord door persoonlijke fouten bij Joure. Dit werd meteen weer weggegeven door een foute service en een ketser: 6-4 achter. Een bekeken prikbal van Lieke bracht uiteindelijk weer de voorsprong voor Steevast. Er werd weer een punt weggeven met een foute service en met een voorsprong voor Joure wisselden beide ploegen van speelhelft: 8-7. Joure bleef op voorsprong tot Van Zanten het bij 10-7 nodig vond om zijn meiden bij elkaar te halen en goed toe te spreken. Na het puntje voor de coach sloeg Mirthe de bal glansrijk binnen: 10-9. Een killblock van dezelfde Mirthe bracht 10-10 en een time-out van Joure. Uiteindelijk komt Joure weer drie punten voor nadat de scheidsrechter opnieuw zijn vorm liet blijken door onterecht af te fluiten voor 4 keer spelen. Bij 13-10 vraagt Van Zanten zijn laatste time-out aan. Toch kwam Steevast 14-10 achter door sterk spel van Joure. Maar Steevast gaf zich niet gewonnen en Mirthe slaat binnen: 14-11. Vervolgens slaat Joure uit: 14-12. Joure krijgt de moeilijke service van Marieke niet onder de knie en verwerkte de bal tot 2 keer toe slecht en Mirthe gooit de bal in het gat achterin: 14-13 en time-out voor Joure. In deze time-out geeft Van Zanten aan trots te zijn op zijn ploeg, ongeacht hoe het af gaat lopen. Helaas voor Steevast verwerkt Joure de laatste bal goed. Eindstand 15-13.

De meiden hebben gevochten als leeuwen en kijken uit naar de revanche thuis tegen Joure.

MB1 komt net te kort