Afgelopen dinsdag stond de eerste derby voor de lange mannen van Steevast op het programma. De 6e competitiewedstrijd mochten de mannen uit Steenwijk aantreden tegen het eerste herenteam van Van Dorsten Makelaars/MAZ uit Meppel. 

Volgens de ranglijst een wedstrijd tussen de nummer 8 en de nummer 11 van de promotieklasse, waarbij de kanttekening moet worden geplaatst dat Meppel als de nummer 11 van de competitie een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Oefenmeester Van der Mark begon met spelverdeler Berghuijs, diagonaalspeler De Haan, middenaanvallers Schooneman en Miggels, buitenaanvallers Kielema en Lokkers en libero Stam in de basis.

De eerste set begon Steevast geconcentreerd aan de krachtmeting. Zowel de passing als de spelverdeling werd goed verzorgt waardoor de aanvallers effectief in stelling konden worden gebracht. De eerste helft van de set ging de strijd gelijk op, daar ook de mannen uit Meppel goed spel lieten zien. Op een goede servicebeurt van Miggels, wist Steevast halverwege de set een voorsprong op te bouwen van 3 punten en op een stand van 14-11 was het Meppel die een eerste time-out aanvroeg. Door de aangevraagde time-out van Meppel, rook Steevast dat het tijd was om door te drukken en nog een tandje bij te schakelen om zo de opgebouwde voorsprong te vergroten waarna Meppel opnieuw een time-out inzette op een stand van 18-13 om het tij te doen keren.

Nu bracht de time-out wel enigszins verandering in het beeld van de wedstrijd wat resulteerde in een laatste poging van Meppel om aansluiting te vinden bij de mannen van Steevast. Hierop bracht Van der Mark wisselspeler Wagter in op de plek van aanvoerder Kielema en nam Ook Steevast een time-out toen Meppel daadwerkelijk dichterbij leek te kruipen op een stand van 19-16. In de time-out wisten de Steenwijker mannen zichzelf te motiveren en aan te sporen, wat resulteerde in een wederopstanding aan het eind van de eerste set waardoor Steevast de zorgvuldig opgebouwde voorsprong niet meer uit handen gaf en de set binnensleepte met een eindstand van 25-18

De tweede set begon Meppel met een andere spelverdeler, om zodoende de spelverdeler die in de eerste set speelde nu als extra kracht in de passing te gebruiken. Steevast bleek moeite te hebben met deze wijziging, waardoor het niveau van de eerste set veruit niet gehaald kon worden. Van der Mark wisselde gedurende de set Drent in op de plaats van Lokkers en gebruikte alle time-outs, maar helaas was het kwaad al geschied. Steevast kreeg in de tweede set klop van Meppel en moest met een eindstand van 16-25 erkennen dat het zichzelf te kort had gedaan.

De derde set moest Steevast het harde verlies van de tweede set loslaten en moest het niveau van de eerste set opnieuw gehaald worden. Van der Mark vertelde zijn mannen in de rust tussen de sets dat ieder punt belangrijk was en dat het verschil gemaakt zou kunnen worden op één of twee beslissende momenten. Hierom was het belangrijk dat het concentratiegehalte hoog zou zijn en dat er voor iedere bal gestreden zou worden. Met deze instelling gingen de mannen van Steevast de volgende set goed van start en werd het derde bedrijf een heus gevecht om ieder punt. Aan beide kanten werden weinig fouten gemaakt waardoor de gehele set de punten om-en-om werden verdeeld. De spanning in Sportcentrum de Waterwyck was duidelijk voelbaar en het toegestroomde publiek kreeg een mooie presentatie te zien. Aan het eind van de set voerde Van der Mark een dubbele wissel uit door het inbrengen van Fiege op de plaats van De Haan en Lokkers op de plek van Berghuijs. Op een cruciale stand van 24-24 was het, evenals de week ervoor tegen VC Joure, de arbitrage die het Steevast onnodig moeilijk maakte. De tweede scheidsrechter floot voor een onterechte opstellingsfout aan Steenwijker zijde wat een direct punt en setpoint opleverde voor Meppel. Een lange discussie met de scheidsrechter deed hem niet van gedachten veranderen en Steevast stond voor de zware taak om zich hier snel mentaal overheen te zetten. Gelukkig gebeurde dit foutloos en op een stand van 26-26 was het de arbitrage die een uitgeslagen bal door Kielema in het voordeel van Steevast “in” gaf wat resulteerde in een setpoint voor Steevast op een stand van 27-26. Hierop volgend werden Berghuijs en De Haan teruggebracht in het veld, zodat Steevast negen rotaties lang over drie aanvallers aan het net kon beschikken.

Berghuijs serveerde de bal diep en moeilijk waardoor er aan de kant van Meppel geen aanval opgebouwd kon worden. De bal werd hierdoor onderhands over het net gespeeld, waardoor Albert Drent met een prima rallypass spelverdeler Berghuijs wist te bereiken. Berghuijs kon op zijn beurt Kielema op maat bedienen zodat de aanvoerder met een goed geplaatste aanvallende bal langs de blokkering wist te scoren en zo de winst in de derde set kon binnenhalen. (28-26).

De vierde set kon Steevast de ingezette lijn van de derde set vast houden, daar waar Meppel duidelijk moeite had om zichzelf over het verlies van de derde set heen te zetten. Steevast maakte weinig fouten en vooral libero Stam was verdedigend zeer alert waardoor Meppel weinig wist te scoren. Steevast wist daarentegen goed gebruik te maken van de zwakkere passers aan Meppeler zijde waardoor Steevast eigenlijk de gehele vierde set niet meer in de problemen kwam. Steevast wist vervolgens goed door te drukken en bleef de gehele set geconcentreerd en effectief spelen, wat resulteerde in een duidelijke overwinning van de vierde set met 25-19.

Van der Mark is na afloop van de wedstrijd trots op het spel van zijn mannen. “We hebben laten zien dat we in staat zijn om in een wedstrijd goed van start te gaan, daar waar we in het verleden nog wel eens ‘te laat begonnen’ aan een wedstrijd, waardoor je de hele tijd tegen een achterstand aankijkt. Vandaag konden we vanuit een voorsprong volleyballen en dat speelt natuurlijk heel anders. Ook hebben we laten zien dat we na het verlies van de tweede set toch bij machte zijn om de koppen bij elkaar te steken en op een positieve manier de derde set in te gaan. Tot slot hebben we ons niet van de wijs laten brengen door een verkeerde beslissing van de scheidsrechter, wat resulteerde in dat we de set winnend hebben kunnen afsluiten.” In de training voorafgaande aan de wedstrijd hebben de Steenwijker mannen (naar aanleiding van de voorgaande wedstrijd tegen VC Joure) in een teamoverleg afgesproken hoe op een positieve wijze om te gaan met dit soort teleurstellingen. “We hebben de gemaakte afspraken gelijk in de praktijk kunnen brengen en zien dan ook het hieruit voortvloeiende resultaat. Dat is een mooie opsteker”.

Door de overwinning van afgelopen dinsdag heeft Steevast de voorsprong op Meppel met drie punten kunnen uitbouwen en zodoende zichzelf steviger weten te positioneren in de middenmoot van de promotieklasse.

Vrijdag 8 november staat de volgende competitiewedstrijd op het programma in en tegen IJsselmuiden. Op dit moment heeft IJsselmuiden 1 punt meer dan Steevast met een wedstrijd minder gespeeld. De ervaring leert dat wedstrijden in en tegen IJsselmuiden altijd lastige partijen zijn voor de mannen uit Steenwijk, maar de overwinning op Meppel moet een goede voorbereiding en motivatie zijn om de ingezette lijn voort te zetten.

Heren 1 Steevast trekt aan het langste eind in derby