Afgelopen vrijdagavond stond de 5e competitiewedstrijd van de heren van Steevast op het programma. V.C. Joure was in Joure de tegenstander.

Gemotiveerd en geconcentreerd begon Steevast aan de wedstrijd met Ronald Berghuijs als spelverdeler, Christiaan de Haan in zijn diagonaal, Gerjan Miggels en Arjen Boerma als middenaanvallers en Roland Kielema en Hauke Lokkers als buitenaanvallers. Jan van Leuveren speelde als libero. De geblesseerde Albert Drent maakte deze wedstrijd deel uit van de technische staf bij de Steenwijkers.

De eerste set ging vanaf het eerste punt, tot halverwege de set gelijk op. Beide teams waren aan elkaar gewaagd en het werd al snel duidelijk dat details het verschil zouden gaan maken vandaag.

Steevast verzorgde een goede pass waardoor Berghuijs naar hartenlust de verschillende aanvalsposities kon bedienen. Berghuijs wist met zijn variatie in setups de aanvallers dan ook goed in stelling te brengen, maar zowel blokkerend als verdedigend hadden de mannen uit Joure op vrijwel alles een antwoord.

De tweede helft van de set had V.C. Joure het blokkerend nog wat beter voor elkaar waardoor dit een aantal keren een direct punt opleverde voor de mannen uit Joure. Dit in combinatie met een paar fouten in de passing aan Steenwijker zijde leverde de eerste setwinst op voor V.C. Joure. (25-19)

De tweede set begonnen de Steenwijkers met Andries Wagter op de positie van Lokkers en Frith Fiege op de plek van De Haan.

Deze wijziging betaalde vooral op verdedigend vlak uit, waardoor de tweede set opnieuw een spannend schouwspel opleverde. Het toegestroomde publiek in Joure kreeg waar voor haar geld daar er een heuse krachtmeting ten tonele werd gevoerd.

Beide teams gaven elkaar geen punt cadeau, wat resulteerde in een strijd om ieder punt. In een zenuwslopende slotfase van de tweede set, speelde Kielema de bal via de blokkering terug in het spel, waarbij de tweede scheidsrechter de bal affloot voor 4 keer spelen. De mannen van Steevast deden hun beklag daar waar een tweede scheidsrechter niet is gemachtigd om hiervoor te fluiten, maar ondanks het protest bleef de wedstrijdleiding bij de beslissing om het punt aan Joure toe te kennen, wat resulteerde in een setpoint voor de thuisclub. Joure maakte hierbij geen fout en sloot ook de tweede set winnend af met 25-23.

Steevast was vervolgens de derde set nog meer gebrand dan te voren en begon scherper dan ooit aan de derde set. Het concentratiegehalte was hoog en er werden weinig tot geen fouten gemaakt. Opnieuw kreeg het publiek in Joure goed volleybal te zien. Beide teams vochten voor ieder punt en opnieuw stevende de set af op een spannende ontknoping. Steevast was het team dat als eerste op setpoint wist te komen bij een stand van 23-24. Een hierop volgende aanval van Fiege werd door zowel de blokkering als de verdediging van Joure getoucheerd, maar het arbitrale duo wist dit niet te signaleren waardoor Joure op gelijke hoogte kon komen. Opnieuw maakte de wedstrijdleiding een dubieuze beslissing op een zeer belangrijk moment in het nadeel van de Steevast. De Steenwijkers kwamen deze mokerslag niet meer te boven en ook de derde set werd door V.C. Joure gewonnen (26-24).

De vierde set was het verzet van Steevast gebroken. Er werd bij lange na niet het niveau gehaald wat in de eerste drie sets werd gehaald en ook het inbrengen van wisselspelers bracht geen gewenst resultaat. De vierde set werd glansloos verloren met 25-16.

Op deze manier loopt Steevast tegen hun eerste puntloze verliespartij aan. Iets waar van te voren weinig rekening mee werd gehouden.

Volgens trainer/coach Van der Mark ligt het verlies niet aan de dubieuze beslissingen van de scheidsrechters, maar kwamen deze in twee gevallen wel op een cruciaal moment waardoor Steevast toch enigszins mag spreken van afgestolen punten. Van der Mark benadrukt dat het spel van de Steenwijkers goed was. “Als we naar onszelf kijken, zat het probleem hem vooral in dat we zelf de punten niet wisten te scoren en dat kwam ondermeer omdat Joure verdedigend erg goed stond en overal met een hand wist bij te komen. Wat een zeer positieve ontwikkeling is ten opzichte van de afgelopen wedstrijden is dat we zelf ook verdedigend zeer goed stonden en V.C. Joure weinig punten direct heeft gescoord.”

Steevast heeft nu anderhalve week om dit verlies te verwerken en zich op te maken voor de derby tegen Van Dorsten Makelaars/MAZ heren 1 uit Meppel.

Dinsdag 29 oktober staat deze wedstrijd om 20.30u op de planning in Sportcentrum de Waterwyck. Op dit moment staat Steevast op een 8e plaats op de ranglijst en MAZ met 1 wedstrijd minder gespeeld op de 11e plaats.

Heren Steevast puntloos ten onder