Na twee uitstekende wedstrijden die beiden met 4-0 gewonnen weren, mochten de heren van Steevast afgelopen donderdag aantreden in Urk. De ploeg van trainer/coach Peter van der Mark reisde af zonder de nog altijd geblesseerde Albert Drent en de afwezige Christiaan de Haan.

Op papier zou de wedstrijd tegen Urk er eentje moeten zijn die door Steevast zonder al te veel moeite gewonnen moest worden. Van der Mark waarschuwde voor aanvang van de wedstrijd zijn mannen hiervoor, omdat dit met enige regelmaat een gevaarlijke onderschatting betekent.

De eerste set speelde Steevast niet slecht, maar het niveau van de afgelopen wedstrijden kon bij lange na niet gehaald worden. Het spel was op momenten slordig en haast wat paniekerig te noemen. Er zat geen rust in het spel van de Steenwijkers en regelmatig werden er te moeilijke oplossingen gezocht. Toch hoefde Steevast zich over de uitslag van de eerste set geen zorgen te maken zo leek het. Ondanks dat Steevast niet het eigen niveau wist te halen, konden de mannen uit Urk het de Steenwijkers niet bijzonder moeilijk maken. Al snel konden de Steenwijkers een gaatje slaan en op een stand van 6-11 was daar de eerste time-out voor de mannen uit Urk. Hierna verbeterde het spel van de Urkers waardoor ze langzaam maar zeker punt voor punt de aansluiting bij de Steenwijkers zochten. Doordat Steevast de gaten in de defensie van Urk steeds opnieuw wist te vinden, bleven de Steenwijkers de voorsprong behouden, ook als was deze inmiddels wel geslonken. Op een stand van 16-19 probeerde Urk het spelbeeld toch nog een keer te doen keren middels een time-out, maar Steevast liet zich letterlijk en figuurlijk niet uit het veld slaan. De Steenwijkers wonnen hun 9e set op rij door in deze wedstrijd de eerste set te winnen met 21-25.

In de pauze tussen de eerste en tweede set waarschuwde Van der Mark opnieuw zijn mannen. Het spel van de eerste set baarde hem zorgen. Volgens de leidsman kon Steevast binnen een uur de zaal uitlopen met opnieuw 5 punten in de zak, maar dan moesten de Steenwijkers de volgende sets wel hun niveau weten te halen. Lukte dat niet, zo waarschuwde Van der Mark, dan kon het nog wel ens een lastige partij worden.

Dit gezegd hebbende, begon Steevast de tweede set toch nog twijfelachtiger dan de eerste set. Dat waar iedereen bang voor was gebeurde daadwerkelijk in de tweede set. Steevast maakte fout na fout en Urk wist een grote voorsprong op te bouwen. Van der Mark probeerde verschillende wissels door Wagter en Stam in te brengen en gebruikte beide time-outs maar niets leek te helpen. Berghuijs speelde al zijn aanvallers aan maar tot frustratie van iedereen wist niemand tot scoren te komen. De tweede set werd dan ook roemloos verloren met 25-13.

De tweede set moet de mannen van Steevast wakker hebben geschud. Van der Mark haalde bij de start van de 3e set aanvoerder Kielema naar de kant en bracht Wagter in op zijn plaats. Ook Stam mocht het veld betreden op de positie van Lokkers en Boerma verving Schooneman. Ondanks de “wake-up-call” konden de Steenwijkers in de derde set opnieuw geen vuist maken tegen de mannen uit Urk. Ook het 2 x inbrengen van Kielema aan het net en het terugbrengen van Lokkers bracht niet het gewenste resultaat. Urk maakte weinig fouten en Steevast maakte er teveel. Gedurende de hele derde set liep Steevast achter de feiten aan en kon Urk vrijuit spelen, daar waar iedere fout van de Steenwijkers de achterstand alleen maar vergrootte. Aan het einde van de derde set nam Van der Mark zijn laatste time-out om de mannen aan te sporen om zichzelf terug in de wedstrijd te knokken om zodoende een vijf-setter uit het vuur te slepen. Even leek het erop dat Steevast de kracht kon opbrengen om zichzelf over het matige spel heen te zetten, maar toch trok Urk opnieuw aan het langste eind door ook de 3e set winnend af te sluiten (25-19).

De vierde set bleef Wagter staan op de plek van Kielema en mocht Boerma blijven staan op de plek van Schooneman. Lokkers begon weer op de plek waarop hij ook in de eerste set begon. De Steenwijkers leken eindelijk wakker geschud te zijn en het spel begon langzaam en voorzichtig aan weer wat te lijken op het niveau dat van de mannen verwacht mag worden. Er werden minder fouten gemaakt, de passing was beter onder controle en de aanvallers wisten hun punten weer te scoren. De hele 4e set was het nu Steevast dat een aantal punten voorliep op Urk. De mannen van Steevast waren duidelijk niet van plan om met slechts 1 punt terug te reizen naar Steenwijk. Deze drive resulteerde in een geconcentreerd spel waarbij de vanaf het begin opgebouwde voorsprong niet meer uit handen werd gegeven. Steevast wist er een vijfde set uit te slepen door de vierde set met ruime cijfers te winnen (25-16).

Dit betekende dat de vijfde set de beslissing in deze wedstrijd moest gaan brengen. Het hele seizoen heeft Steevast nog niet eerder vijf sets nodig gehad om een beslissing te laten vallen, maar vandaag werd de ploeg voor het eerst aan de bloedstollende ‘tie-break’ blootgesteld. Steevast begon goed en sterk. Aangezien de laatste set tot de 15 punten wordt gespeeld, is het van groot belang om goed te beginnen. Hiermee hadden de Steenwijkers dus een stap in de goede richting gezet. Nu was het van belang om dit vast te houden gedurende deze laatste set. De Steenwijkers kregen hierbij ‘hulp’ van de scheidsrechter op een belangrijk punt in de wedstrijd. Hij constateerde een netfout aan de zijde van Urk, wat er voor zorgde dat Steevast op een 11-13 voorsprong kwam. De mannen uit Urk kwamen deze cruciale beslissing niet meer te boven wat uiteindelijk resulteerde in dat Steevast de set kon uitspelen naar 13-15.

Hiermee is de derde wedstrijd op rij door de Steenwijkers gewonnen. Een mooi resultaat van te voren, hoewel deze laatset wedstrijd wel de nodige vraagtekens oproept. “Laten we deze partij maar snel vergeten en vooral blij zijn met het resultaat. In voorgaande seizoenen verloren we dit soort wedstrijden, nu hebben we ons er overheen kunnen zetten en toch de winst binnen weten te halen.” Aldus Fiege. “Mooi is anders, maar het doel heiligt de middelen, de punten zijn binnen”.

Voor nu heeft Steevast een periode van rust. De eerst volgende wedstrijd wordt gespeeld op 14 januari, thuis om 20.30 in de Waterwyck tegen Flash Nieuwleusen.

Heren 1 Steevast zet reeks overwinningen voort