Afgelopen dinsdag stond de eerste competitiewedstrijd van 2020 voor de heren van Steevast op het programma. In de Waterwyck mocht het team van Peter van der Mark het opnemen tegen de nummer 4 van de competitie, Flash uit Nieuwleusen.

De mannen van Steevast begonnen met een uitgedunde selectie aan de wedstrijd. Albert Drent was al voor langere tijd afwezig in verband met een blessure en heeft in de week voorafgaand aan de wedstrijd mede moeten delen zich in verband met deze blessure voorlopig terug te trekken uit de selectie. Naast de afwezigheid van Drent, ontbraken ook Lokkers en De Haan. Zij waren afwezig vanwege ziekte.

Van der Mark begon de wedstrijd met spelverdeler Berghuijs, diagonaalspeler Fiege, mid-spelers Miggels en Schooneman en buitenaanvallers Wagter en Kielema. De reservebank bestond uit buitenaanvaller Stam en mid-speler Boerma.

De eerste set begon Steevast voortvarend. Op de eerste opslag van Flash, was het antwoord van Steevast een perfecte pass van Wagter, gevolgd door een prima set-up van Berghuis, die via een omloopbal Miggels aanspeelde die op zijn beurt de eerste bal van de wedstrijd genadeloos in het veld van de mannen uit Nieuwleusen wist te slaan. Aansluitend op deze prachtige aanval was het Berghuijs die mocht serveren. Hij deed dit dusdanig goed, dat Flash tot 5 keer toe geen antwoord had op de goed geplaatste strakke service van de Steenwijker. Binnen enkele minuten stond er 6-0 op het scorebord in het voordeel van de Steenwijkers, en trok de leiding van Flash als eerste aan de bel door een time-out aan te vragen.

Steevast liet zich hierdoor echter niet van de wijs brengen en ging voortvarend verder. Het resultaat was dat Steevast gedurende de hele eerste set niet meer in de problemen kwam. Hier en daar wist Flash langzaam dichterbij te kruipen, maar veel overtuiging zat hier niet in. De eerste set kon vanwege de snelle voorsprong eenvoudig uitgespeeld worden en werd uiteindelijk in steenwijks voordeel beslist met 25-22.

Van der Mark zag geen reden tot het wijzigen van zijn opstelling en begon de tweede set met dezelfde spelers als de eerste. Toch werd er een totaal ander spel zichtbaar. Steevast had grote moeite met het onder controle krijgen van de eigen passing en al snel keken de steenwijkers tegen een grote achterstand aan. Van der Mark probeerde via het inbrengen van Stam en het aanvragen van time-outs het tij te keren, maar Steevast kon op geen enkele wijze een vuist maken tegen de mannen van Flash. De tweede set werd binnen een mum van tijd verloren met maar liefst 10-25.

Het ruime verlies van de tweede set, konden de mannen van Steevast in de derde set niet te boven komen. Opnieuw was het Flash dat met overtuiging speelde, daar waar de steenwijkers de moed in de schoenen hadden laten zinken. Ook het starten van Boerma op de buitenpositie en het inwisselen van Wagter en Stam kon geen verandering brengen. Halverwege de set liet Van der Mark zijn spelverdelers omwisselen, daar het Berghuijs niet lukte om de aanvallers vanuit de zwakke pass in stelling te brengen, maar ook dit mocht niet baten. De derde set werd opnieuw roemloos verloren, dit keer met 13-25.

De vierde set zou voor de Steenwijkers de laatste kans worden om deze wedstrijd nog te kunnen winnen, maar dan moest er een ander spel gespeeld worden. Van der Mark wist zich geen raad meer en was door zijn aanwijzingen heen. De mannen uit Steenwijk zouden de afgelopen twee sets middels een ‘harde reset’ uit hun geheugen moeten wissen en vol vertrouwen en overtuiging de vierde set in moeten gaan. De bezieling van de eerste set moest opnieuw gevonden worden en de mannen uit Steenwijk moesten gaan volleyballen alsof het in ieder geval zelf nog geloofde in een overwinning. Deze mentale insteek bleek de sleutel tot verandering. Steevast ging beter spelen en Fiege wist zijn aanvallers goed in stelling te brengen. Ook Berghuijs, normaal gesproken spelverdeler, wist met regelmaat een aanvallende bal te scoren vanuit de diagonaal postitie. Ook Ralf Stam wist deze set een hoger niveau neer te zetten, waardoor hij goede passes wist af te leveren en aanvallend zijn punten wist te maken. Vooral Boerma speelde de verdediging van de mannen uit Nieuwleusen zoek en wist vanuit de middenpositie met regelmaat de ballen te scoren. Steevast had zichzelf hervonden en wist de vierde set verrassend en toch overtuigend te winnen met 25-21.

De winst in de vierde set, betekende dat er een beslissende vijfde set gespeeld moest worden. Dit zou een nek-aan-nek race gaan worden. Zowel de Steenwijkers als de mannen uit Nieuwleusen gaven geen strobreed toe. In het begin wist Steevast een paar puntjes uit te lopen, maar al snel pakte Flash de punten weer terug tot een gelijkspel. De hele vijfde set (die tot de 15 punten gaat) ging het verder gelijk op. Pas op het laatste moment was het Flash dat aan het langste eind trok en de beslissing bracht in deze wedstrijd door de set winnend af te sluiten met het minimale verschil van twee punten, 13-15.

Terugkijkend op de wedstrijd valt er veel te zeggen. Er werd drie sets goed gespeeld, maar het niveau van de overige twee sets was dusdanig bedroevend, dat het moeilijk is om positief terug te kijken. Toch is er hoop te putten uit de veerkracht die de Steenwijkers hebben laten zien. Als er twee sets op rij zo ondergepresteerd wordt, maar vervolgens wel de draad kan worden opgepakt, dan mag je spreken van een groot vermogen tot mentaal herstel.

De volgende wedstrijd van de Steenwijkers zal op 25 januari om 17.00u in sporthal Zwolle-Zuid worden gespeeld tegen S.V.I, de nummer 6 van de ranglijst. Opnieuw een wedstrijd die voor de Steenwijkers niet makkelijk zal verlopen en waar alles op alles gezet moet worden om punten mee te nemen naar Steenwijk. De eerdere confrontatie tussen deze beide teams was een spannende strijd die uiteindelijk door S.V.I. werd gewonnen met een verschil van in totaal slechts 4 punten. (21-25,21-25, 25-27, 25-19)

Heren 1 Steevast begint 2020 met verlies