Op papier stond er voor dames 1 van volleybalvereniging Steevast een lastige uitwedstrijd voor de bekercompetitie op het programma. Vrijdagavond was was WISKY DS1 uit Woudsend de tegenstander. De huidige koploper in de tweede klasse, daar waar Steevast de negende plek bezet in haar competitie. Omdat beide ploegen in een andere poule uitkomen wisten de dames niet wat ze te wachten stond.

Coach Van Zanten begon de wedstrijd in een aanvallende opstelling met aanvoerster Stegeman en Van der Staay op de passer-loperpositie. Verder begonnen Scholte en Westerhof op mid, De Vries als spelverdeelster en Wellenberg in haar diagonaal. Van Dam vulde het team aan als libero.

De eerste set begon voortvarend en Steevast stond al gauw op een 6-0 voorsprong, waarna de tegenstander een time-out aanvroeg. WISKY kwam dichterbij en van daaruit ging het spel gelijk op. Aanvallend zag het er goed uit aan de zijde van Steevast en de Friezinnen maakten zelf veel fouten. Daardoor leken de dames uit Steenwijk aan het langste eind te trekken. Aan de overkant bleken ze echter over een uitstekende service te bezitten en daar hadden de Steenwijkers geen antwoord op. Na een spannende slotfase was de eerste set toch voor de dames uit Woudsend. Het eindigde in 25-22.

Details en passing waren het probleem voor Steevast in de eerste set en Van Zanten bracht daarom Ponstein voor Van der Staay. De tweede set begon eigenlijk precies andersom ten opzichte van de eerste set. Het was WISKY dat een grote voorsprong wist op te bouwen. Steevast kwam nog dichterbij en op een bepaald moment zelfs gelijk. Bij een stand van 24-19 voor WISKY wisselde Van Zanten Zoer om te serveren voor Westerhof, die naar eigen zeggen steeds de tweede bal fout serveerde. Zoer serveerde tweemaal goed, maar WISKY wist toch te scoren en zo ging de set naar hun met 25-20.

De dames uit Woudsend begonnen lekker in de wedstrijd te komen en dat betekende dat Steevast alles uit de kast moest trekken om er nog iets van te maken. Deze set verliezen zou namelijk einde wedstrijd en dus einde bekercompetitie betekenen. Van Zanten bracht Van der Staay voor Ponstein en bracht Zoer voor Wellenberg op de diagonaal.

De derde set liep niet lekker aan de zijde van Steevast, want de dames werden namelijk gek geserveerd. Zoer stond in de passing, daar waar de diagonaal normaal uit de pass staat. Van Zanten bracht daarom Ponstein erin om de pass wat stabieler te maken. Dit had effect voor een paar punten en voorin kwam Zoer er vervolgens weer in om het aanvallende werk te leveren. Toen even later de pass weer niet liep werd Wellenberg erin gebracht voor Van der Staay en ook dit had weer een positief effect. Voorin kwam Van der Staay weer terug om druk te geven aan het net. Dit alles was slechts een pleister op de wonde, want Steevast bleef achter de feiten aanlopen en had de set in het begin eigenlijk al weggeven. Ponstein stond nog klaar om achterin mee te draaien voor Westerhof, maar hier kwam ze nooit aan toe. De derde set eindigde daarvoor al in 25-16.

Ondanks een 3-0 verlies kunnen de dames uit Steenwijk terugkijken op een mooie wedstrijd waarin goed spel werd vertoond. “Als je ziet hoe moeilijk we het een ploeg kunnen maken die volgend jaar waarschijnlijk een klasse hoger spelen, dan kunnen we daar alleen maar trots op zijn”, zei coach Van Zanten na afloop. Hij vervolgde: “Dit dames 1 is net bij elkaar en er zit veel jeugd in, dat gaat gepaard met ups en downs. De dames hebben lang aan elkaar moeten wennen, maar de laatste weken zie ik echt progressie in de ploeg. Wij komen er wel!”.

Deze progressie mogen de dames op zaterdag 30 november in Zwolle laten zien tegen VC Zwolle DS7, een ploeg die momenteel de derde plek bezet.

Bekeravontuur volleybaldames strandt in Woudsend