Na een periode van twee weken rust, mocht de hoofdmacht van vv Steevast afgelopen dinsdag aantreden tegen hekkensluiter Hevoc uit Heerenveen. Op papier een wedstrijd die in Steenwijks voordeel beslist zou moeten worden, maar in de praktijk toch vaak een lastige opgave.

De afgelopen periode hebben de mannen van Steevast geen wedstrijden gespeeld en had men te maken met blessures en vakanties. Geen optimale voorbereiding op deze belangrijke wedstrijd dus. Ter compensatie werd vorige week nog wel een oefenwedstrijd afgewerkt in Zwartsluis.

De eerste set begon trainer/coach Peter van der Mark met spelverdeler Ronald Berghuijs en in zijn diagonaal Frith Fiege. Als middenaanvallers werden Gerjan Miggels en Arjen Boerma ingezet en op de buitenkant mochten Roland Kielema en Hauke Lokkers het veld betreden.

Beide teams begonnen voorzichtig aan de wedstrijd wat resulteerde in een gelijk opgaande set aan het begin van de partij. Beide teams maakten weinig fouten en liepen gelijk met elkaar op. Toch wist Steevast net voor de set halverwege was een paar punten uit te lopen naar 10-7 wat resulteerde in de eerste time-out van Hevoc. Steevast liet zich echter niet van zijn stuk brengen en kon de ingezette lijn geconcentreerd voortzetten. Ook een tweede time-out (16-12) en daarnaast verschillende wissels werden door Hevoc aangevraagd om zo alle beschikbare middelen in te zetten om de Steenwijkers van de wijs te brengen. Even leek het erop dat dit ging gebeuren. In één rotatie wist Hevoc het verschil namelijk terug te brengen tot 1 punt. De mannen van Steevast hadden duidelijk moeite met de service van de Friezen waardoor Van der Mark zich genoodzaakt zag om in te grijpen door Ralf Stam in te brengen op de positie van Lokkers. Deze wissel pakte goed uit en Stam, die voorheen als libero binnen het team fungeerde, wist op overtuigende wijze zowel passend als aanvallend juist dat te brengen wat de Steenwijkers nodig hadden. Voorzichtig kon Steevast zich herpakken en opnieuw een voorsprong op te bouwen. Deze voorsprong werd vervolgens niet meer uit handen gegeven en de eerste set ging met 25-21 naar de Steenwijkers.

De tweede set mocht Stam blijven staan en wist Steevast vanaf het begin wederom een kleine voorsprong op te bouwen. De Steenwijkers speelden geconcentreerd en zowel verdedigend als aanvallend werd er goed gespeeld. De kleine voorsprong die al vanaf het begin was opgebouwd gaven de Steenwijkers dan ook niet meer uit handen en ook de tweede set werd in Steenwijks voordeel afgesloten (25-22).

De derde set werd Christiaan de Haan ingebracht voor Fiege. Steevast had bij de Friezen door de 2-0 voorsprong in sets de weerstand gebroken zo leek het. De derde set leek het veelal op eenrichtingsverkeer en de mannen van Steevast konden met grote overtuiging laten zien waarom ze 4 plaatsen hoger op de ranglijst staan. De passing en spelverdeling werd prima verzorgd, waardoor de aanvallers goed in stelling konden worden gebracht en vanaf alle posities met grote regelmaat goed en mooi gescoord kon worden. Het publiek kreeg een schitterend schouwspel voorgeschoteld waarbij niets bespaard bleef. Ook  Berghuijs wist als spelverdeler met grote regelmaat een tweede bal tactisch direct door te spelen in de matig fungerende achterhoede van Hevoc en daarmee een punt te scoren. Dit grote krachtsverschil resulteerde in een klinkende overwinning van de derde set met maar liefst 10 punten verschil, 25-15

De vierde set was het aan de Steenwijkers zaak om de concentratie vast te houden, in hun spel niet te verslappen en de ingezette lijn van de eerste drie sets door te zetten. Dit lukte gedurende de hele set eigenlijk zonder problemen. Steevast speelde geconcentreerd en stabiel waardoor het eigenlijk ook in de vierde set amper in de problemen kwam. Er werd goed gebruik gemaakt van de servicedruk door de Steenwijkers waardoor Hevoc maar met moeite tot een aanval kon komen. Steevast daarentegen wist met overtuiging de mannen uit Friesland naar de grond te dwingen door hard geslagen ballen af te wisselen met tactisch geplaatste ballen. Zo werd ook de vierde set door de Steenwijkers winnend afgesloten met 25-21.

Volgens Van der Mark een fantastisch resultaat. “Je moet het in dit soort wedstrijden op kunnen brengen om geconcentreerd te blijven spelen, en je eigen niveau te halen. Dat is precies wat we vandaag gedaan hebben. Een groot compliment voor het team dat binnen de lijnen stond vandaag. Maar, meer dan dat, ook voor de wisselspelers die met hun enthousiasme en inzet laten zien dat we een eenheid zijn. Deze 5 punten hebben we met z’n allen verdient.”

Volgende week dinsdag 10 december kan Steevast de ingeslagen weg vervolgen. Er wordt dan in sportcentrum de Waterwyck om 20.30u gespeeld tegen Set Up heren 2 uit IJsselmuiden.

Steevast heren 1 pakt de volle winst